Wednesday, September 24, 2014

Varza murata pentru iarna

Una dintre cele mai usoare retete de muratura pentru iarna este varza murata la butoi. Este de nelipsit in casele romanilor, deoarece se foloseste la sarmale, la diferite retete de varza scazuta, calita chiar si la ciorba de varza acra care este o minunatie intr-o zi de iarna. Ce sa mai vorbim de delicioasa moare pe care barbatii o adora mai ales dupa zilele de sarbatori sau de desfatare.

Pentru inceput se alege butoiul in cere se pune varza la murat si se pareciaza cantitatea de varza necesara. Se cumpara varza sau in cazul meu, se culege direct din gradina. Varza pusa pe iarna trebuie sa fie mica si indesata. Aceasta este varza ideala. Se curata varza de frunzele uscate , bolnave, ofilite care se arunca. Varza bolnava sau atacata nu se pune la murat.

Indregiente

varza alba
2-3 verze rosii
2 legaturi de hrean curatat
sare mare grunjoasa neiodata
tulpine de cimbru
tulpine de marar
1 sfecla rosie
piper boabe

Se cauta un cutit mic si tare cu ajutorul caruia se scobeste cotorul de la varza, atat cat este posibil. Fiecare scobitura este unpluta cu sare mare , intra aproximativ o jumatate de pumn. Pe aseaza frumos varza in butoaie, cu scobitura in sus, una peste alta. Se repeta operatiune cu fiecare varza. Printe varza se pun crengute de cimbru uscate, crengute si tulpini de marar uscat precum si fasii de hrean curatat. Varza rosie se curata la fel ca si cea alba si se aseaza  printe celelalte verze. Sfecla rosie se curata de coaja si se taie felii mari care se arunca de asemena printre varza. Rolul sfeclei si a verzei rosii este de a da putina culoare moarei care trebuie sa aiba o culoare usor rosiatica.

Dupa ce butoiul este plin  se duce, inainte de apune apa caci devine foarte greu de carat, la locul in care va sta pe iarna unde se va lasa trei zile pentru ca varza sa se aseze. Dupa aceste trei zile in unele butoie mai intra un rand de varza. Se face o saramura ( 1 lingura de sare la un litru de apa) si se toarna peste varza pana se umple butoiul. Cantitatea de apa variaza in functie de cat de bine ati asezat verzele. Se mai pun boabele de piper, frunze de visin, foi de dafin sau o gutuie intreaga. Deasupra butoiului trebuie pus ceva greu, de exemplu un bolovan pus pe o bucata de lemn pentru a apasa varza si a o tine mereu in saramura.

Dupa trei zile veti avea nevoie de o teava sau un furtun cu care trebuie sa suflati in varza in fiecare seara pentru pitocire. Penttru ca varza sa nu faca floare , dupa fiecare operatiune se va indeparta floarea de mucegai cu ajutorul unei linguri si astfel apa va ramane clara. Varza se mureza in aproximativ o luna de zile.