Tuesday, June 10, 2014

Ingrijirea daliilor si carciumareselor

Carciumareasa face parte din familia Composite. Este o planta si perena si anuala. Carciumaresele infloresc vara, din iunie pana in octombrie. Creste foarte diferit, intre 20 si 70 cm, soiurile fiind considerate inalte, medii sau pitice.

Sunt niste flori relativ comune si foarte usor de intretinut, insa ceea ce le face speciale este varietatea multipla de culori, alb, portocaliu, roz, rosu, visiniu, violet , galben si faptul ca unele seamana cu crizantemele si unele cu daliile. Nu sunt pretentioase si iubesc soarele si lumina.

Plantarea lor este relativ usoara prin rasaduri sau seminte. Anul trecut am plantat rasadurile la o dinstanta suficienta pentru a avea spatiu deoarece tulpina se ramifica si face multiple flori. Anul acesta a fost mai usor, pentru ca am plantat direct semintele si nu a mai fost nevoie sa le ud in fiecare seara. Binenteles, vremea a fost de partea mea in acest an.

Carciumareasa se inmulteste prin seminte, prin cele doua variante: ori se obtin mai intai rasaduri, ori se insamanteaza direct in gradina. Daca doriti o tufa bogata de carciumarese, ciupiti mereu ramurile tinere, inca de cand planta este mica. Florile ofilite trebuie indepartate pentru a prelungi sezonul de inflorire, iar daca rupeti lastarii laterali, florile vor fi mai mari si mai frumoase.

Ele se afla la loc de cinste in curtea mea, in fiecare an si obisnuiesc sa le plantez printre tufele de trandafiri sau intre borduri. Pe la mijlocul lui iulie incep sa infloreasca iar curtea parca prinde viata. Imi plac deoarece au o durata de inflorire lunga, iar daca luna noiembrie este calduroasa, curtea este vesela pana la mijlocul lunii.

Dalia este o alta floare de care eu sunt indragostita. Dahlia imperialis de culoare galbena , este preferata mea si o am in cel putin 5 locuri in gradina. Este una dintre cele mai spectaculoasa floare din gradina mea. Binenteles, nici cea rosie nu este mai prejos.



Exista cel putin 15 soiuri de dalii pe care le stiu si sunt plante deosebite care nu necesita o ingrijire extrema. Dalia preferea locurile insorite cu un sol bine drenat si umed si un pamant bogat. Tuberculii de dalie se planteaza la mijlocul lunii mai sau cand orice posibilitate de inghet este nula. Adancimea trebuie sa fie mai adanca ca si in cazul bulbilor, de vreo 15 cm.

In general , dalia se planteaza singura, fara alte flori in apropiere caci altfel nu se va dezvolta armonios. Distanta intre ele, pentru soiurile mari , inalte va fi de cel putin 75 de cm. Se va uda in permanenta si de asemena va prefera un prasit intens. Ea infloreste cam la incepul lunii august si va ramane inflorita pana in noiembrie. Dalia necesita copililul frunzelor pentru ca bobocul de floare sa se dezvolte si sa creasca imens. De asemenea, se vor indeparta in permanenta , frunzele uscate.

Toamna tarziu este momentul in care tuberculii se vor scoate din pamant pentru a evita inghetul lor. Pamantul de pe ei trebuie indepartat in totalitate si se pastreaza in beci. Evitati sa-i tineti in pungi de plastic ci in locuri aerisite. Inmutirea daliei se face prin divizarea tubercululor mici de cei mari si plantarea lor in locuri diferite. Este posibil ca si tuberculii mici sa nu produca flori in primul an dar este o metoda de inmultire mult mai ieftina decat cumpararea tuberculilor adulti.