Monday, May 26, 2014

Cum se ingrijeste fasolea

Ceea ce nu trebuie sa lipseasca dintr-o gradina de legume,  este fasolea. Inalta sau pitica, cataratoare sau nu este usor de ingrijit si foarte delicioasa. Fasolea se gaseste intr-o mare diversitate de forme si marimi.

In gradina,  fasolea se aseaza intr-un loc foarte insorit si bine drenat. Cuiburile de fasole pitica se fac cam la 30- 50 de centrimetri distanta si in cuib se pun 5 - 6 boabe de fasole. Cuiburile de fasole cataroatoare sunt mai apropiate , la 20 de cm dar distanta intre randuri va fi mai mare deoarece este necesar sa infigem si parii pe care se vor sustine. Inainte de plantare boabele de fasole vor fi tinute minimum 3-4 ore in apa . Ea va iesi repede , dupa o saptamana, doua , dupa care va trebui indepartate buruienile din jurul ei pentru a evita ca ea sa nu se dezvolte. In general este necesar vreo 3 prasiri. Boabele de fasole se planteaza la inceputul lunii aprilie, dupa ultimul inghet. Fasolea se uda regulat, de doua ori pe saptamana cu apa din abundenta.

Fasolea pitica este un soi excelent pentru a obtine fasolea verde sau pastaile. O singura planta de fasole produce aproximativ 40 de pastai de fasole. Aveti mai jos o fotografie din propria gradina cu fasole pitica si puteti observa cat rod are planta pe ea. Se poate consuma imediat sau se poate pune in congelator sau in borcane. Eu o prefer in congelator, deoarece procedeul este mult mai simplu : pastaile se curata, se spala se taie in doua si se fierb aproximativ 40 de minute. Se lasa sa se raceasca apoi se pun in pungi .




Fasolea cataratoare sau urcatoare se foloseste in special pentru boabele de fasole. Cuiburile se fac la fel ca si la cea pitica, singura diferenta sunt parii de lemn, lungi de peste 2 metri, asezati in imediata invecinatate a cuiburilor. Eu am plantat si marar printre fasole, se pare ca aceste doua plante se suporta foarte bine. Parii de lemn trebuie fixati foarte bine in pamant, caci in cazul unei furtuni se pot prabusi si pot rupe fasolea.

La fasolea cataratoare se foloseste procedeul de ciupire pentru a spori cantitatea de pastai de pe planta. Procesul de defoliere (indepartarea frunselor si tulpinelor uscate)  este de asemea folosit.

 Fasolea se lasa sa se coaca iar in luna august septembrie, se culeg pastaile se pun intr-un sac de plastic, de bate usor pana ce boabele se separa de pastaie. Se mai curata inca o data prin acest procedeu. Boabele obtinute, se pastreaza la loc racoros si pot fi folosite pentru replantare in urmatorul an.

Cei mai frecventi daunatori ale plantei sunt viermii , purecii , musculita alba , paianjenul rosu si omizile. Cele mai frecvente boli sunt antracnoza si arsura comuna. In caz de o anumita boala , mergeti la un magazin specializat si doar spuneti ce anume provoaca slaba dezvoltare a plantei.


Cand vreti sa cultivati fasole pentru boabe , planta se ingrijeste pana in toamna, la sfarsiul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie. Pastaile vor incepe sa se usuce treptat. Trebuie sa le culegeti, sa le asezati pe toate intr-un loc in care sa se usuce timp de vreo 7 zile. Trebuie sa fie un loc ferit de ploaie. Daca nu se usuca complet, boabele de fasole vor prinde mucegai. Dupa o saptamana , pastaile uscate se pun intr-un sac de plastic , se leaga si se bate bine sacul cu o scandura din lemn pentru ca boabele sa se desprinda de pastaie. Cand este gata, se dezleaga sacul si se toarna usor fasolea intr-un vas de la o distanta cat se poate de mare. Ar fi ideal sa alegeti o zi in care bate vantul , caci vantul va sufla bucatile mici de pastai si astfel fasolea va ramane curata. Dupa ce ati curatit-o se pune in cutii de carton si se pastreaza in beci.