Monday, May 26, 2014

Bulion de rosii

Daca tot am vorbit de rosii, binenteles ca urmeaza sa le si folosim iar cea mai populara reteta dupa salata este bulionul de rosii. Fiind o reteta populara exista si nenumarate retete.

Am sa va impartasesc cea mai simpla reteta pe care eu o stiu. Rosiile se strang din gradina, se spala bine cu apa rece. Apoi  se pregateste o oala mare, in functie de cantitatea de rosii. Eu fac se mai multe ori bulion deoarece rosiile din gradina se coc pe parcurs si nu toate deodata. Apoi se incepe operatiunea de taiere a rosiilor in patru bucati si indepartarea cotorului. Bucatiile de rosii se pun in vasul curat si se pune la fiert. Se fierb in functie de cantitatea de rosii, dar in momentul in care incepe sa apara o spuma portocalie este momentul final. Eu il las putin sa se raceasca apoi il strecor printr-o sita deasa si apoi il pun in sticle curate pe care ulterior le capsez. De preferat este sa nu utilizati sticla de plastic. Sticlele se aduna la un loc, se acopera cu o patura si se lasa sa stea asa vreo doua trei zile. Racirea trebuie sa se faca treptat aflfel bulionul se va altera. Dupa cele trei zile se poate depozita in beci. Bulionul se pastreaza asfel aproape un an de zile.

Aceasta metoda o folosesc doar de trei ani si mi se pare extrem de simpla. Inainte foloseam masina de rosii dar mi se parea o procedura destul de complicata, iar cu aceasta reteta am redus foarte mult din timpul meu, iar bulionul este la fel si se pastreaza la fel. Puteti adauga putina sare sau putin ulei in sticle, care se va ridica la suprafata. Bulionul obtinut il folosesc in timpul iernii la ciorbe, tocanite si paste.

O alta reteta , destul de populara, este bulionul de rosii si gogosari. Sucul obtinut este mult mai gros, este mai degraba un sos de rosii dar la fel de gustos si sanatos.



Ingrediente

2,5 kg rosii
1,5 kg gogosari
1 k de ardei kapia
1 telina
100 g zahar
100 ml ulei
1 lingura de otet

Rosiile se spala cu apa rece, gogosarii si ardeii se curata de cotoare si se spala foarte bine pentru a nu ramane nici o samanta. Telina se curata si ea. Se taie toate legumele in bucati mici iar rosiile se trec prin masina de rosii. Bulionul obtinut se pune la fiert si se introduce in el restul de legume. Se fierbe o ora si jumatate apoi se opreste focul , se scot ardeii, gogosarii si telina cu ajutorul unei palete si se lasa la racit.

Dupa ce s-au racit, se trec si ele prin masina de rosii iar sucul obtinut se amesteca cu bulionul de rosii. Se pune din nou la fiert aproximativ o ora iar la final se adauga zaharul, uleiul si otetul. Se amesteca bine apoi se toarna in sticle. Dupa capsare se foloseste acelasi procedeu ca si la bulion.

In cazul in care doriti reteta de ketchup trebuie sa lasati amestecul de mai sus mai multe ore la fiert pana se ingroasa. Daca doriti ketchup picant se adauga ardei iute iar daca doriti ketchup dulce adaugati mai mult zahar. Binenteles , trebuie sa si ajustati cantitatile dorite.

Bulionul de rosii, sosul de rosii si ketchup-ul nu lipsesc din camara noastra. Sunt retete traditionale , sanatoase, fara conservanti, ideale pentru o familie cu copii in care sanatatea este prioritara.