Friday, June 6, 2014

Conserva de peste de casa

Se intampla de multe ori ca sotul meu sa mearga la pescuit si sa prinda multi pesti mici si atunci ma pregatesc de peste la borcan. Este ca un fel de peste murat, cum imi place mie sa zic, este delicios si foarte sanatos. De obicei il prefer congelat , dar cand nu mai am loc in congelator , prefer sa il pun in borcane. Este o reteta sanatoasa , usoara la stomac si ideala in anumite zile de post.


Ingrediente

peste : caras, crap, stravrizi , merluciu

ulei

piper

sare

coriandru

foi de dafin

cimbru

ceapa

otet



Cea mai grea parte este curatarea pestetelui. Pestii se curata de solzi , li se taie capul si se curata de intestine. Apoi se spala foarte bine. Ceapa de taie in rodele. Daca doriti puteti adauga si morcovi rondele. Se pregateste o oala mare, se pune un rand de peste , se sareaza , se adauga piper boabe, coriandru , cimbru , o foaie de dafin , ulei , ceapa taiata rondele apoi se se aseaza din nou pestele si tot asa pana se termina toata cantitatea de peste. Se adauga otet,  care se toarna la final , aproximativ 500 de ml la 4-5 kg de peste si se adauga ulei din abundeta , ca sa acopere pestele.



Se pregateste cuptorul , se lasa la incins, apoi se acopera vasul si se pune la cuptor pentru vreo 6 ore la foc foarte mic. Dupa cele sase ore se verifica si oasele trebuie sa nu se mai simta deloc. Daca se simt, mai lasati peste o ora sau doua pana cand devin cartilaginoase.



Se pregatesc borcanele , se spala si se toarna pestele cu toate ingredintele in care a fiert. Nu se apasa, deoarece , pestele se poate sfaramita. Pestele se poate consuma dupa vreo trei zile dar la fel de bine pe toata durata iernii.


 O alta varianta a pregatirii pestelui pentru iarna este prajirea bucatilor de peste cu faina, apoi se introduc in borcane. Printre bucatile de peste se adauga ceapa, condimentele si uleiul. Se prepara o solutie din otet si apa si se toarna peste borcane. Borcanele se pun la cuptor intr-o tava cu apa si se lasa vreo 3 ore la foc mic. Se pot consuma dupa 3 saptamani. Aceasta reteta se numeste marinata de peste.


O alta varianta a pestelui la borcan pentru iarna este urmatoarea.  Pestele se curata de solzi , se curata bine in interior, indepartand obligatoriu acea pielita neagra care poate schimba gustul pestelui intr-unul amarui. Pestele se portioneaza in bucati potrivite, nici prea mari nici prea mici, ideala pentru marimea unui borcan mic. Eu aleg intotdeauna borcane mici de 0,4 ml caci pestele la borcan este satios , nu se consuma in cantitati mari si astfel evit alterarea lui. Se pun bucatile de peste intr-o oala adanca, se sareaza cu putina sare si se toarna putin ulei pe fundul cratitei. Se stoarce o lamaie peste peste, se mai adauga niste boabe de piper negru si vreo 10 foi de dafin si se introduce in cuptorul fierbinte pentru cel putin o jumatate de ora. Alaturi de peste se pot pune si legume precum ceapa taiata felii sau morcovi taiati rondele.

Se scoate peste si se pune in borcanele deja pregatite anterior. Se face un amestec din otet si apa si se pune la fiert. Proportia este de doua treimi apa si o treime otet. Se toarna fierbinte peste pestele din borcan. Se capseaza borcanele se lasa sa se raceasca treptat , vreo 2 zile apoi se pot pune la loc racoros. Se consuma doar dupa patru saptamani.