Wednesday, June 4, 2014

Salata de vinete cu usturoi

Vinetele s-au facut si ele frumoase in acest an. Astazi a fost vreme frumoasa asa ca m-am apucat de recotat vinetele si ardeii. Iata recolta :

Am pregatit gratarul afara si le-am copt pe toate. Munca a fost destul de dificila si m-am ales cu vreo 12 kilograme de vinete coapte. Le-am introdus in pungi si le-am pus la congelator pentru iarna. Binenteles ca am pregatit imediat reteta preferata cu vinete a familiei.


Ingrediente



500 g de vinete maruntite

ulei

2 galbenusuri

sare

piper

2 cepe mari

5-6 catei de usturoi



Pentru inceput pregatim maioneza. Vinetele sunt mult mai gustoase cu maioneza de casa, asa ca nu putem trece peste acest pas. Se separa ouale, se pune galbenusul intr-un bol de mixer, punem putina sare si ncepem incorporarea uleiului. Avem nevoie de vreo 150 - 200 grame de maioneza.

Ceapa o tocam foarte marunt si o punem la calit. Se prajeste pana cand devine sticloasa. Cantitatea de ulei in care prajim ceapa trebuie sa fie foarte putina pentru ca salata sa nu fie prea grasa. Apoi curatam si zdrobim usturoiul. Se pun toate ingredientele intr-un bol si se ameste incet cu lingura. La final adaugam condimentele si se pune la frigider pentru o ora. Se serveste unsa pe paine.

Daca va plac ardeii puteti face o salata de vinete cu ardei.  Coaceti ardeii pe gratar pana devin moi apoi se taie in bucati mici si se adauga in salata devinete. Bineteles daca sunteti la dieta puteti renunta la maioneza. Pentru un aspect deosebit la servire, puteti orna feliile de paine cu bucati de ou fiert sau cu fasii de cascaval.


Salata de vinete merge foarte bine si cu ardei copti. Exista mai multe variante , cu sau fara maioneza. pentru a o prapara avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 kilogram de vinete, o jumatate de kilogram de ardei grasi  ,2 cepe, 2 -3 catei de usturoi , ulei de floarea soarelui , sare, piper , dupa gust. Coacem vinetele si ardeii pe ambele parti pe aragaz sau afara pe gratar. Asteptam sa se raceasca apoi se curata de pielite iar ardeii de cotoare. Se acopera cu o folie de plastic si se pun la frigider pentru doua, trei ore. Daca lasa zeama, aceasta se va arunca. Se toaca vinetele marunt si se amesteca bine pana devin o pasta moale. Ceapa si usturoiul se da prin razatoarea mica. Ardeii se toaca fin , in bucati foarte mici cu un cutit de bucatarie. Nu folositi robotul deoarece se va transforma intr-o pasta iar noi dorim o salata. Se amesteca toate legumele si se incorporeaza uleiul treptat folosind o lingura de lemn. Se condimenteaza cu sare si piper. Daca doriti maioneza , se incorporeaza tot la final in locul uleiului.


Salata de vinete se poate asocia cu mai multe legume. O combinatie ideala o reprezinta dovlecelul.  Pentru o salata de vinete cu dovlecei avem nevoie de :  500 g de vinete , un dovlecel , 1 ceapa, 100 ml ulei , sare si piper. Dovelecul se curata de coaja si se pune la firt aproximativ o jumatate de ora. Vinetele se coc pe gratar , se curata de coaja. Atentie sa nu ramana coaja pentru ca este deosebit de neaspectoasa. Dovlecelul se scoate si se lasa sa se scurga bine pentru ca salata sa nu fie prea moale. Se taie in bucati mici se se paseaza impreuna cu vinelele . Ceapa se toaca marunt si se amesteca cu dovlecelul si vinetele. Se adauga sare, piper si 100 de ml de ulei care se incorporeaza treptat. Se serveste cu paine prajita.

Salata de vinete se mai poate asocia alte legume precum rosiile , castraveti , cu branzeturi precum smantana, iaurtul , precum si cu ciupercile.