Wednesday, June 4, 2014

Inmultirea trandafirilor prin butasi

O metoda foarte simpla pentru inmultirea trandafirilor prin butasi este cu ajutorul sticlei de plastic. Eu cumpar butasi foarte rar, in general daca nu gasesc pe la prieteni sau vecini soiul care imi place.

 Am primit de la o prietena, foarte iubitoare de flori, cativa butasi de trandafiri. Am foarte multi in gradina, dar intotdeauna este loc de mai multi trandafiri...  Trandafirii se inmultesc de obicel la sfarsitul verii sau la inceputul toameni. Expertii spun ca trandafirii se inmultesc in luna iuni, dupa prima inflorire. Cu toate ca este sfarsitul lui septembrie, este inca cald afara asa ca m-am apucat  de lucru, caci florile merita orice efort si nu este prima data cand ii inmultesc toamna. Anul trecut chiar i-am inmultit in luna octombrie.

Important este ca tulpina taiata sa fie frageda , din acest an si sa fi fost inflorita. Trebuie sa  asteptam ca floarea sa se ofileasca si atunci putem taia trandafirul. ne pregatim cu manusi si cu o foarfeca speciala de taiat trandafiri. Sectionarea tulpinii se face pe diagonala iar tulpina trebuie sa aiba aproximativ 20 de cm si cateva frunze. Vecina mea ii inmulteste alegand tulpini cu 5 noduri.

In varful tulpinii se face inca o sectionare tot pe diagonala. Pregatim sticle de 2 litri,  pot fi si de 1,5 sau de 2,5 l, important este sa fie din plastic si sa aiba capac. Pregatim un cutit mare si taiem sticla in doua.

Apoi mergem in gradina si pregatim locul unde plantam trandafirii. Se curata locul de alte buruiene , de sapa putin ca sa se afaneze pamantul si sapam o gropa de vreo 20 de cm. Punem tulpina de trandafiri in groapa in asa fel ca varful de sus si cateva frunze sa fie afara. Daca alegeti o tulpina de 20 de cm, trebuie introdusa in pamant cam 15 cm. Se uda putin pamantul . Se acopera tulpina cu pamant apoi se aseaza sticla cu dopul pus si se fixeaza bine prin adaugare de pamant in exeriorul ei. Pamantul trebuie sa acopere sticla cam 3 cm.

Aceasta este toata munca. Nu se mai desface sticla pana in primavara, cand treptat sticla trebuie desfacuta in timpul zilelor calduroase. Eu le desfac cam pe la mijlocul lunii aprilie, cateva ore pe zi si le indepartez doar in luna mai. De vreo doi ani le-am indepartat in luna aprilie si intr-o zi temperatuta a scazut brusc si o parte din trandafiriii mei nu au supravietuit. Pe parcursul iernii am avut grija ca locul respectiv sa fie mereu acoperit de zapada . Trebuie sa va spun ca procedeul de inmultire are o rata de reusire de 90 % . Procedeul se aplica trandafirilor de gradina, am incercat cu trandafirii cumparati din comert de vreo doua ori dar nu mi-a reusit. Totusi am auzit si de reusite de la cateva prietene.


Iata o parte din trandafirii mei inmultiti cu ajutorul sticlei :


Nu-i asa ca sunt superbi ?O alta metoda eficienta pentru inmultirea trandafirilor este inmultirea prin altoire. Este un procedeu mai complex si veti avea nevoie de cineva experimentat. Altoirea se practica in luna august si septembrie. Altoirea se pate face direct pe radacina sau direct pe tulpina. De asemena , puietii de macesi se pot altoi cu ramuri de trandafiri.

Pentru cei care nu stiau , trandafirii se pot inmulti si prin seminte.  Trandafirii comuni , cei salbatici sau cand este urmarita formarea de noi soiuri , se foloseste metoda de inmultire prin seminte. Pentru soiurile deosebite, nobile , se foloseste altoirea si butasirea.