Wednesday, June 4, 2014

Dulceata de trandafiri

Multa vreme am avut un trandafir de o culoare deosebita, un roz aprins, care producea extrem de multe flori , destul de timpuriu si cu un parfum imbatator. L-am inmultit prin butasire si am observat ca nu este pretentios si nici sensibil , inmultirea lui avand un succes remarcabil. Mai tarziu am aflat ca acest trandafir se numeste Rosa Damascena si este foarte potrivit pentru a face dulceata si sirop din el.

Recoltarea florilor de trandafiri pentru sirop sau dulceata se face dimineata, cand florile se deschid si parfumul este mai puternic. Se aleg doar florile mature si trebuie sa le folositi pentru scopul ales , destul de rapid caci se ofilesc rapid si  isi pierd parfumul si incep sa fermenteze.


Pentru a prepara siropul de trandafiri aveti nevoie doar de petalele trandafirului Rosa Damascena. Puteti culege trandafirii cu totul , de la baza sau doar petalele. Aveti sa scuturati bine trandafirii caci raman printre petale, stamina si multe insecte. Pe langa petale ( cam de la 30 de trandafiri maturi ) mai avem nevoie  de 1 kilogram de zahar, 1 litru de apa si 1 plic sare de lamaie. In cazul in care doriti o cantitate mai mare de sirop ajustati cantitatile in functie de numarul de trandafiri. Se pune apa la fiert iar cand fierbe se pun petalele de trandafiri si se imping usor cu o paleta caci tind sa stea pe suprafata apei. Se lasa sa fiarba vreo 5 minute timp in care lichidul in care fierb trandafirii va incepe sa aiba o culoare verzuie.


 Petale se scot intr-o sita , colectand lichidul care se scurge si il introduceti inapoi in oala in care au fiert petalele. Puteti de asemenea sa stoarceti bine petelele , ca sa iasa tot din ele, apoi se arunca. Se pune iarasi, lichidul la foc , se pune zaharul si se lasa la foc mic pana incepe sa se lege adica sa se ingroase ca un sirop. La final se adauga sarea de lamaie care va transforma culoare lichidului din verzuie in rosiatica. Lichidul trebuie lasat la fiert pana are o consistenta vascoasa. Exista variante cand se pune 2 kilograme de zahar la un litru de apa dar mie personal mi se pare mult prea dulce.  Siropul de trandafiri se pune fierbinte in sticle si daca se doreste pastrarea lui pentru iarna se da la dunst. In loc de sare de lamaie puteti folosi zeama de la vreo doua lamai stoarse.



Dulceata de trandafiri este o delicatese cu care te poti mandri in fata musafirilor. Avem nevoie de acelasi tip de trandafir, prezentat mai sus. Atentie, caci nu se face dulceata din orice fel de trandafir. Avem nevoie de vreo 40-50 de trandafiri, 300 ml de apa 2 lamai si vreun kilogram de zahar. Apa se pune la fiert iar cand fierbe se adauga zaharul. Se lasa sa fiarba la foc mic pana se leaga, adica devine de o consistenta groasa.



Se pun petalele de trandafir intr-un bol , se presara cateva linguri de zahar peste ele si se freaca bine pana cand iese siropul din petale iar cantitatea de petale devine foarte mica. Se toarna atat siropul de trandafir cat si petalele in apa cu zahar si se amesteca bine. Se storc lamaile si se pune sucul in dulceata de trandafiri. Se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ o jumatate de ora, amestecand mereu. Se face testul pe o farfurie, adica se iau cateva lingurite si se pun pe farfurie, se lasa un minut iar daca nu curge este semn ca dulceata este gata. Daca curge se mai lasa pe foc. Se toarna in borcane , se capseaza , se intorc cu fundul in sus, se lasa 10 minute asa apoi se pot pune la pastrat pentru iarna.