Monday, June 2, 2014

Somn la cuptor

Am primit de curand, in dar, 2 somni frumosi de vreo 1,5 kilograme fiecare. Somnul este un peste carnivor , gras, cu o carne dulce si putine oase. Exista foarte multe modalitati de a il prepara.

Cum suntem mari amatori de pesti , am decis ca si unul sa-l preparam imediat. Cea mai buna si mai sanatoasa varianta a fost somnul la cuptor.

Ingrediente :

somn

ceapa

usturoi

ardei

tomate

patrunjel verde

lamaie

vin alb

ulei

sare piper

Mod de preparare:

Somnul se curata de intestine si se spala. Nu necesita curatire deoarece nu are solzi. Se taie in rondele groase de 3-4 cm, fara cap ,din care se poate face un bors de peste. Se aseaza intr-un vas termorezistent in care se toarna putin ulei, apoi se incepe cu spalatul si curatatul legumelor. Cantitatea de legume este preferentiala. Eu am folosit un ardei rosu, 2 tomate, 1 ceapa medie, 1 jumatate lamaie si un catel de usturoi. Se taie apoi in bucati mici, se presara peste somn in mod uniform , se condimenteaza, se toarna putin vin alb si se introduce in cuptor preincalzit la 170 grade C. Se lasa aproximativ 45 de minute si se serveste cald. O minunatie ...


Celalalt somn l-am gatit intr-un alt mod, foarte usor si cred ca cel mai comun : prajit. Somnul se curata , se taie in bucati potrivite si egale, se lasa sa se scurga de apa si se sareaza. Dupa ce s-a scurs de apa se tavaleste prin faina alba sau de malai si se pune la prajit in ulei incins. Se prajeste cam 15 minute pe ficare parte , la foc mic sau mediu. Se serveste cald cu mujdei de usturoi.


Capurile , coada si putina carne le-am folosit pentru a prepara un bors de somn. Mai avem nevoie de cateva legume, 2- 3 cepe, 2-3 morcovi, 2 ardei grasi, o telina , niste bulion sau pasta tomate, 1 litru de bors si niste verdeturi, de preferat leustean. Legumele se curata, se spala si se taie foarte marunt. Apoi se calesc la foc mic , in ulei. Se stinge cu apa, se mai adauga vreo 2-3 litri, se mai pune sosul de rosii sau bulionul si se lasa incet la fiert. Se adauga si bucatile de peste si borsul. Aveti grija sa nu amestecati puternic pentru a faramita pestele. La final se adauga leusteanul tocat.



O alta reteta preferata a familiei este plachia de somn. Stiu ca cea mai comuna plachie este din crap dar se poate face si din somn sau caras. Avem nevoie de urmatoarele ingrediente : 1 kg de somn, 2-3 cepe, 4 catei de usturoi, un paharel de vin alb, sucul de la o lamaie stoarsa, ulei, faina alba , o cana de bulion de rosii , condimente , sare , piper si patrunjel verde. Este o reteta destul de interesanta caci pestele se si prajeste pe aragaz si se introduce si in cuptor. Pentru inceput ne pregatim de peste, adica, curatat, spalat si taiat. Se sareaza si se lasa sa se scurga  de apa sau folosim niste servetele de hartie ca sa stregem excesul de apa. Tavalim somnul prin faina alba si il prajim in ulei aproximativ 5 minute pe fiecare parte. Ceapa se curata , se taie si se caleste in uleiul in care am prajit somnul. Peste ceapa adaugam usturoiul zdrobit , sucul de lamaie, bulionul de rosii apoi oprim focul. Pregatim tava pentru cuptor, o ungem cu grasime  si asezam frumos somnul. Peste carne se toarna sosul de ceapa. Se introduce la cuptor si se lasa aproximativ 30 de minute. Dupa ce se scoate se orneaza cu patrunjel verde tocat.