Saturday, May 31, 2014

Tocanita de galbiori

Dupa o zi minunata la cules de ciuperci ne-am ales cu vreo 3 kilograme de galbiori tare frumosi. Si, binenteles ca m-am apucat de gatit o delicioasa tocanita de galbiori cu smantana.



Ingrediente


galbiori

ulei

1 ceapa mica

1 ardei rosu

2 catei de usturoi

100 g smantana

2 linguri de faina

sare

piper

patrunjel verde



Galbiorii se spala bine, se curata de pamant si resturi de frunze ,( pentru cei culesi din padure) si se taie in bucati mici. Ceapa, usturoiul si ardeii se spala, curata si te taie tot in bucati mici. Se pune uleiul la incins, se adauga legumele iar cand ceapa devine sticloasa se adauga si galbiorii. Se adauga putina apa deaorece galbiorii vor lasa si mai multa apa.

Se fierb usor, la foc mic iar peste o jumatate de ora se verifica daca sunt fierti. Se adauga putina sare, iar separat se amesteca faina cu smantana. In amestecul de smantana se adauga cateva linguri din apa in care fierb ciupercile, se amesteca foarte bine pentru a nu forma deloc cocolosi si se toarna peste galbiori. Patrunjelul se spala, se toaca marunt si se adauga la finalul fierberii. Se mai condimenteaza daca este nevoie si se serveste cald cu mamaliguta.


O alta varianta de pregatire a galbiorilor este omleta cu galbiori. Galbiorii spalati si taiati marunt se calesc in ulei pana cand se evapora toata apa, apoi se adauga ouale batute , sare si putin patrunjel verde tocat. O delicatesa !

Galbiorii ii puteti pastra si pentru iarna , fiind o delicatesa rara pe timpul iernii. Se pot congela atat proaspeti cat si opariti. Se pot pune chiar si preparate. Aveti nevoie de galbiori, ceapa , usturoi, sare mare. Cantitatile de ceapa si usturoi depind de cantitatea de ciuperci. La 3 kilograme de galbiori aveti nevoie de 3 cepe mici si 3 catei de usturoi. Ceapa si usturoiul se curata , se taie in bucati mici si se calesc in doua linguri de ulei. Peste ele se toarna ciupercile curatate si taiate si se lasa la foc mic aproximativ 30 de minute. Se sareaza iar la final puteti adauga niste verdeturi toacate. se scot intr-o strecuratoare mare, se lasa sa se scurga si apoi se pun in pungi. Exista pungi speciale pentru congelator si este indicat sa le folositi pentru ca mirosul de galbiori sa nu patrunda in celelate provizii din congelator. Asteptati sa se raceasca complet inainte  de a le pune definitiv in congelator.

Daca doriti o reteta mai speciala pentru a prepara galbiorii va recomand supa de galbiori cu cartofi. Este o supa aromata , fina si delicioasa. Avem nevoie de o jumatate de kilogram de cartofi , 2 morcovi mari , 300 g de galbiori, 1 ceapa mare,  cimbru , patrunjel, sare, piper , ulei , patrunjel verde. Ideal ar fi sa aveti si niste praz si un pastarnac. Cartofii , morcovii si pastarnacul se curata , se spala , se taie in bucati potrivite si egale si se pun la calit in vreo 50 de ml de ulei. Se adauga 2 litri de apa, ceapa intreaga si se lasa la fiert , la foc mic, o jumate de ora. Se scoate ceapa si o treime din cartofi apoi se adauga in supa, prazul taiat marunt. Ceapa se lasa sa se raceasca , se taie marunt si se caleste in putin ulei. Peste ea se adauaga si galbiorii. Cartofii scosi se mixeaza pana devin o pasta si se adauga din nou in supa. Ceapa si galbiorii se lasa putin pe foc si se pun si ei in supa. Supa se amesteca bine , se mai lasa putin sa fiarba si apoi se condimenteaza cu sare, piper, patrunjel verde , cimbru sau maghiran. Se serveste calda.