Saturday, September 13, 2014

Ciorba de Perisoare a la Grec

Astazi am vrut sa prepar ceva mai special, la felul intai, asa ca am ales delicioasa ciorba de perisoare in formula a la grec. Desi pare o reteta cam sofisticata , nu este grea dar nici chiar atat de simpla.

Pentru a o prepara avem nevoie de :

300-500 g carne tocata de vita si porc
100 g orez
2 cepe medii
2 morcovi medii
1 telina mica
1 ardei kapia
 1 cartof
1 ou intreg
2 galbenusuri
200 g de smantana
sare
piper
patrunjel verde tocat
1 lingura de otet sau zeama de lamaie
2 linguri de faina
ulei



Pentru inceput curatam legumele si le spalam apoi le lasam sa se zvante. ceapa se taie marunt se caleste in putin ulei incins pana devine sticloasa, aproape cand este gate se adauga si ardeiul taiat in cubulete apoi se stinge cu apa si se lasa la fiert. Morcovii, telina si cartoful se taie in bucati mici apoi se adauga la fiert.

Carnea se toaca ( daca nu este cumparata) se amesteca cu orezul uscat(trebuie cu bob lung si de foarte buna calitate) , cu cele doua oua intregi se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se lasa la rece cel putin o jumatate de ora. Multe gospodine nu folosesc ou in ecuatie , dar pentru a evita imprastierea perisoarelor se recomanda macar un ou.

Se formeaza cu mainile umede niste bilute mici da care , se tavalesc putin prin faina si se adauga in apa fiarta. Se procedeaza pana se termina compozitia. Dupa ce ati pus perisoarele, focul se da la minim pentru a evita imprastierea lor. Se fierb astfel la foc foarte mic aproximativ 45 de minute. Totusi se verifica daca au fiert. daca nu sunt fierte bine , se mai lasa 10 minute. Separat se amesteca galbenusurile de ou cu smantana si se adauga putin cate putin niste supa fierbinte, pentru a ajunge la aceiasi temperatura  apoi se toarna peste ciorba.

Se adauga o lingura de otet sau zeama de lamaie, dupa gust, se condimenteaza cu sare si piper iar la final se adauga pattrunjelul verde tocat. Se acopera si se mai lasa sa fiarba un minut sau doua. Multe gospodine prefera sa scoata legumele din ciorba, astfel nu mai este nevoie de maruntirea lor, dar pentru o masa in familie nu este neaparat scoaterea lor.

Se serveste calda cu smantana si ardei iute.