Sunday, August 24, 2014

Somnul si pierderea in greutate

Dacă doriți să pierdeti în greutate, expertii spun ca ai nevoie sa dormi suficient. Mai exact, cercetatorii au raportat ca femeile care dorm 5 ore sau mai puțin pe noapte, în general, ajung să cântărească mai mult decât femeile care dorm 7 ore pe noapte sau mai mult.

Aceste constatari, prezentate la Conferinta Internationala 2010 "American Thoracic Society", a aratat ca femeile care au dormit 5 ore pe noapte au cu 32% mai multe sanse de a experimenta o crestere in greutate mare și 15% mai multe sanse sa devina obeze pe parcursul studiului de 16 de ani, în comparație cu clei care au dormit 7 ore pe noapte.

Acele femei care au dormit 6 ore pe noapte au cu 12% mai multe sanse de a experimenta cresterea in greutate majora, iar 6% mai multe sanse de a deveni obeze, comparativ cu femeile care au dormit 7 ore pe noapte.

Acesta este cel mai mare studiu pentru a urmări efectele obiceiuriurilor de somn cu cresterea in greutate de-a lungul timpului; a inclus aproape 70.000 de femei de varsta mijlocie.

Femeile au fost monitorizate pentru prima dată în 1986 și au raportat greutatea lor la fiecare 2 ani pentru 16 ani. La începutul studiului, femeile care au dormit 5 ore sau mai puțin pe noapte cântăresc o medie de 5,4 kilograme mai mult decât cele care au dormit 7 ore. De asemenea, au câștigat 2 kg mai mult in urmatorii 10 ani. Nu sună ca o sumă semnificativă, sar se adaugă în sus. Asta e cam 2 în 10 ani și 5kg pe o perioadă de 20 de ani.

"Aceasta este o sumă medie - unele femei au pus mult mai mult decât atât", spune cercetatorul Sanjay Patel, asistent profesor de medicina la Case Western Reserve University din Cleveland, OH. Chiar si o mica diferenta in greutate poate creste riscul unei persoane de probleme de sanatate, cum ar fi diabetul si hipertensiunea arteriala."

Femeile care dorm mai mult, mananca mai putin .

Cercetatorii s-au uitat la obiceiurile de exercitii fizice pentru a determina dacă acestea ar putea modifica, în parte, rezultatele. Dar ei nu au descoperit diferențe în nivelul de exercițiu sau o activitate fizica care ar explica de ce femeile care au dormit mai puțin , cântăresc mai mult.

"După doar câteva zile de restrictie de somn, hormonii care controleaza pofta de mancare ii face pe oameni să aiba o anumita foame, așa că ne-am gândit că femeile care au dormit mai putin ar putea mânca mai mult", spune Patel. "Dar, de fapt, au mâncat mai puțin. Asta sugerează că pofta de mancare si dieta nu sunt de contabilitate pentru cresterea in greutate la femeile care dorm mai puțin."

Motive

Participantii la studiu nu au identificat factorii specifici care contribuie la cresterea in greutate la femeile care au avut mai puțin somn.
"Noi nu avem un răspuns de la acest studiu cu privire la motivul pentru care somnul redus provoaca o crestere in greutate, dar există unele posibilități care merită un studiu ulterior", spune Patel. "Somnul mai puțin poate afecta schimbari in rata metabolismului bazal al unei persoane (numărul de calorii pe care le arde atunci când te odihnești). Un alt factor care contribuie la reglementarea în greutate, care a fost recent descoperit este numit termogeneza . Se poate ca daca dormi mai putin, te deplasezi mai puțin, de asemenea, și, prin urmare, arzi mai putine calorii. "

Potrivit National Sleep Foundation, o femeie obisnuita are doar șase ore și jumătate de somn pe noapte. Privarea de somn cronica poate avea o varietate de efecte asupra metabolismului și starii generale de sanatate.