Monday, June 2, 2014

Salata de rosii cu usturoi

Rosiile s-au copt din abundenta in acest sezon asa ca pentru o alimentatie bogata in vitamine consumam zilnic salate. Ideea este sa pornim cat mai putin aragazul.

Cea mai comuna salata pe care o folosim, in special alaturi de gratare este traditionala salata romaneasca. Avem nevoie de 4- 5 rosii, 3 castraveti medii , ceapa, sare, ulei, otet. Se curata castravetii si ceapa, se spala, rosilor li se indeparteaza cotoarele, se taie in felii si se condimenteaza cu sare, ulei si otet. Castravetii si ceapa se curata se taie in felii si se pun peste rosii. Se amesteca bine.

O alta reteta , pe post de aperitiv este salata de rosii cu mozzarela. Avem nevoie de 5-6 rosii, 100 de grame de branza mozzarela, busuioc, sare. Rosiile si mozzarela se taie feliute si se aseaza treptat in mai multe straturi . Se incepe cu branza, apoi se pune o felie de rosie, apoi iarasi branza. La final se orneaza cu busuioc si salata verde si cativa stropi de salata verde.

O alta salata folosita la noi in casa este salata de rosii cu usturoi. Rosiile se taie in cerculete si se presara usturoiul zdrobit sau taiat foarte fin, peste ele. Se mai adauga putin ulei de masline si putin patrunjel verde taiat foarte fin.

Salata de rosii cu ton este o alta reteta foarte usoara pentru o zi calda de vara. Avem nevoie de rosii, ceapa, castraveti, o conserva de ton in suc propriu, sare , piper , 1 ardei gras. Se curata legumele , se taie pestisori si se amesteca cu tonul din conserva. Se condimenteaza dupa gust.

Salata de rosii cu ton si porumb este o reteta foarte apreciata de copii. Se respecta reteta de mai sus si se adauga porumb bobe din conserva.

Salata cu rosii cherry si avocado
Pentru cei mai pretentiosi puteti incerca o salata mai exotica. Avem nevoie de un avocado, o jumatate de kilogram de rosii cherry, sare piper, coriandru, ulei de masline si zeama stoarsa de la o jumatate de lamaie. Avocado se taie in bucati patrate, rosile se taie in jumatate, se amesteca condimentele si se condimenteaza. salata are un gust dulce acrisor.

Salata pe care o prefera sotul meu este salata de rosii cu telemea. Avem nevoie de o jumate de kilogram de rosii, 2 legaturi de ridichi rosii, 200 de grame de telemea, 1 salata verde, ardei gras, ulei de masline, sare , piper, otet. Salata verde se spala bine , se lasa sa se scurga si se rupe in bucati mici. Ridichile se curata de coaja si se taie felii. Rosiile se taie in rondele, iar ardeii si telemeaua in patratele. Se amesteca toate ingredientele, se adauga otet, ulei, sare , piper si se pune la rece inainte de servire.

O alta salata pe care vegetarienii o vor adora este salata de rosii cu naut si frunze de sfecla. Aveti nevoie de o jumatate de kilogram de rosii, o mana buna de frunze de sfecla, o ceapa rosie, 3 catei de usturoi, ulei de masline, sare si suc de lamaie, naut fiert. Rosiile se spala se taie in rondele, se stropesc cu ulei de masline, sare si piper si se pun intr-o tava si se introduc in cuptorul fierbinte pentru 15 minute. Usturoiul se zdrobeste si se caleste in putin ulei . Peste el se adauga frunzele de sfecla taiate si se lasa sa sa calesca putin. Ceapa se taie felii si se amesteca toate ingredientele si se condimenteaza dupa gust. O adevarata explozie de vitamine !