Wednesday, June 18, 2014

Retete cu dovlecei

Avand foarte multi dovlecei in gradina , bineinteles ca una din meselele zilei cuprinde dovlecei. Acum vorbim de dovlecei pane. Se alege unul sau doi dovlecei mai mici, pentru a nu avea seminte. Cei mici sunt mai fragezi si se prajesc mai rapid.

Ingrediente

dovelecei
4 oua
faina alba
ulei
sare
piper
usturoi

Se curata dovleceii de coaja si se taie in feliute subtiri. Se presara fiecare felie cu sare si piper si se lasa putin sa se scurga de apa. Se pregatesc patru oua, se sparg si se bat bine cu sare. Pe o farfurie adanca se pune 100 g de faina. Fiecare felie de dovlecel se trece pe ambele parti prin faina, apoi prin ou si se prajeste in uleiul deja incins. Prajirea nu dureaza mult, dovlecelul se prajeste cam 3 minute pe fiecare parte apoi se pun toate feliile pe farfurie si se lasa putin la caldura pentru a se inmuia putin.

Este o mancare usoara, simplu de preparat si delicioasa intr-o zi torida de vara. Pentru o savoare maxima se servesc cu putin mujdei de usturoi.

Trecem acum la o reteta putin mai sanatoasa adica la dovlecei la cuptor. O reteta de asemena simpla dar cu un aspect vizual deosebit.

Avem nevoie de un dovlecel, o cana de lapte batut, o cana de pesmet, o bucata de parmezan, sare, piper , ustoroi granulat. Dovleceii se curata de coaja si se taie in bucati dreptunghiulare, cat de cat egale de dimensiunea unui deget. Se presara sare peste ei si se lasa vreo jumatate de ora asa .

Parmezanul se rade fin, se amesteca cu pesmetul sarea, piperul si usturoiul granulat. Se incalzeste cuptorul si se pune pe tava o hartie de copt. Laptele batut il turnam intr-o farfurie adanca. Se ia fiecare felie de dovelecel se trece pe ambele parti prin lapte batut apoi prin amestecul de branza si pesmet si se aseaza pe tava. Se lasa la cuptor 30 de minute si se servesc tot cu mujdei de usturoi.



Se pot prepara si multe altele din dovlecei. Noua ne place si placinta cu dovlecei. Pentru aceasta placinta nu prepar aluatul ci cumpar aluat de foietaj de la supermarket. Mai avem nevoie de niste ceapa, o jumatate de kilogram de branza feta, sare, piper, 5 oua, usturoi , patrunjel verde si binenteles de un dovlecel marisor sau doi mai mici. Se curata dovlecelul, jumatate din cantitate se taie in bucati iar jumatatae se rade pe razatoare. Ceapa de curata se taie in bucati si se pune la prajit. Cand este sticloasa se adauga dovleceii.

Branza Feta se rade si se amesteca cu restul de ingrediente adica ouale batute, usturoiul zdrodit, sare, piper si patrunjel verde tocat. Amestecul se toarna peste amestecul de dovlecei. Se omogenizeaza bine.

Se incalzeste cuptorul la 180 grade celsius, se unge o forma cu ulei , se aseaza foaia de aluat, se intinde compozitia si se introduce la cuptor pentru 45 de minute.

De asemenea, din dovlecei chiar se poate prepara dulceata de dovlecei. Este delicioasa si chiar preferata fiicei mele mai mari. Reteta este simpla, se rad dovleceii, se pun la fiert , se adauga zahar, sucul de la doua lamai, esenta de vanilie si se fierbe vreo ora pana se ingroasa. Apoi se toarna in borcane.




Pentru cele care sunt la dieta puteti incerca si o salata de dovlecei cu paste. Pastele se fierb dupa instructiuni si se lasa sa se scurga. Dovleceii se prajesc pe gratar, Mai aveti nevoie de o ceapa, niste rosii cherry, ulei de masline, sare, piper, usturoi verde si salata este gata ! Binenteles ca exista o varietate de retete de salate, cu ou fiert, cu piept de pui, cu carne la gratar, cu castraveti , totul dupa imaginatia voastra.