Thursday, June 12, 2014

Tocanita de pui cu ceapa

Avand pe langa casa si gradina si o mica ferma de animale - pasari, in special - l-am rugat pe al meu sot sa taie un pui. Dupa o munca asidua de jumulit, curatat si spalat, m-am ales cu un pui de vreo 2 kilograme , frumos si galben. Si ce-ar merge mai bine cu un pui proaspat ... Asa ca m-am decis sa fac un papricas de pui ardelenesc.

Avem nevoie de de carne de pui, ceapa, ardei, rosii, ulei, sare , piper, delikat, lapte, faina, patrunjel verde tocat

Ceapa se curata foarte marunt si se caleste usor in ulei. In momentul in care devine putin sticloasa se adauga si ardeiul taiat tot foarte marunt si se stinge cu apa. Se adauga bucatile de carne de pui taiate cat mai marunt si se completeaza cu apa putin peste nivelul ei. Se sareaza si se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ o ora.

Separat se face un amestec din putina apa in care a fiert puiul, 100 ml lapte si 2 linguri de faina. Se amesteca bine si se toarna peste carne. Se mai lasa inca 5 minute, se adauga piperul, patrunjelul si delikatul. Sosul ar trebui sa fie gros dar in cazul in care nu este, se mai lasa sa fiarba. Succesul papricasului este ca si carnea sa fiarba foarte bine si foarte incet ca sa nu se zdrobeasca pana cand iese gelatina din oase care ii da un gust special.

Binenteles ca se serveste cu mamaliguta si cu muratura. Noi o servim cu castraveti murati. Daca avem si invitati adaugam pe farfurie putin orez si mazare.

Exista si mai multe variante de a prepara papricasul de pui. Pe langa carnea de pui se poate adauga ciuperci, cartofi chiar si galuste.

Una din tocanitele mele preferate este papricasul de pui cu galuste de faina. Il mancam des in copilarie si era una din mancarurile mele preferate. Ingredientele pentru tocana sunt: 1 kg carne de pui ( pot fi pulpe, putin piept sau chiar un pui intreg), 100 ml sos de rosii, 1 ardei , 2 catei de usturoi, 2 cepe, sare, piper . Ingredientele pentru galuste sunt urmatoarele : 3 oua, 3 linguri de apa ( de preferat apa minerala ), putina sare si faina. Cantitatea de faina este in functie de cat absoarbe ouale si apa. Ceapa , usturoiul si ardeiul se curata si se toaca marunt. Se pun la calit iar cand ceapa devine sticloasa se adauga si bucatile de carne de pui. Se lasa putin sa se rumenenasca se acopera cu apa si se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ o ora. Apa trebuie sa scada foarte mult, iar cu zece minute inainte de a fierbe se adauga sosul de rosii si usturoiul zdrobit. Se condimenteaza cu sare si piper. Daca sosul este prea subtire, se scoate o mica cantitate din ele intr-o farfurie adanca , se adauga o lingura mare de faina , se amesteca bine si se toarna incet peste carne.

Apoi incepem sa preparam galustele de faina. Ouale se separa iar albusurile se bat foarte bine pana cand formeaza o spuma. Peste albus se toarna faina, in cantitati mici , cat cupride pana devine vascoasa. La final se adauga galbenusurile , apa minerala, putina sare si iar se amesteca bine. In prealabil, pregatim o oala cu apa fiarta , luam o lingura potrivita, o scufudam cu partea mai mare in apa fiarta , lasam cateva secunde ( 30 ) apoi luam cu ea o bucata din aluatul de oua si o introducem din nou in apa fiarta. In acest fel galustele nu se vor zdrobi. Se repeta operatiunea pana cand terminam toate galustele. Totul trebuie facut rapid, cu oala pe aragaz la foc mic, se mai lasa 5-8 minute , se opreste focul si se acopera oala cu un capac. Se lasa putin apoi se scot pe o farfurie si se toarna tocanita si sosul peste ele. Aveti grija sa nu amestecati ca sa nu se zdrobeasca.