Wednesday, May 28, 2014

Ceaun de miel

Avand o gramada de carne de miel si oase prin lada frigorifica am decis sa facem un ceaun. Noua ne plac retetele unguresti la ceaun asa ca majoritatea sunt adaptate dupa bucataria ungureasca.

Ingrediente: carne de miel, 3 cepe, 2 ardei rosii, un kilogram de cartofi, o capatana de usturoi, ulei, sare , piper, boia, patrunjel verde, cimbru.

Se pregateste focul si se spala ceaunul. Carnea se spala, se taie in bucati mici, inclusiv oasele. Se curata ceapa se taie felii subtiri si se pune la prajit in ceaun , in uleiul deja incins. Se adauga ardeii taiati cubulete mici. Cand s-au prajit se  adauga boiaua, se caleste rapid si se stinge cu apa. Se adauga carnea si se lasa sa fiarba la foc mic.

 Cand carnea este fiarta la jumatate se adauga cartofii taiati cuburi mai mari. Cand totul este fiert se adauga condimentele, patrunjelul taiat marunt si se mai lasa putin sa fiarba. Exista mai multe modalitati de final. Sunt care le place sa aiba un sos lung si subtire, iar in acest caz se adauga mai multa apa si sunt care le place un sos gros, iar in acest caz se face o ingroseala. Ingroseala se face separat luand o cantitate putina de lichid din ceaun se amesteca cu 2 linguri de faina, apoi se toarna inapoi in ceaun amestecand incet.



Pe langa carnea de miel se poate pune si alt tip de carne, de porc, de vita sau de pui. Se estimeaza totusi timpul de fierbere pentru fiecare tip de carne, pentru a evita zdrobirea ei. Carnea de pui fierbe cel mai usor si se adauga in ceaun mult mai tarziu dupa cea de miel.

O alta varianta a ceaunului de miel, mult mai complexa cuprinde mult mai multe ingrediente. Carnea de miel se curata, se spala, se taie in bucati potrivite si se fierbe in apa clocotita pentru aproximativ 15 minute apoi apa se arunca. Se incinge aproximativ 100 ml de ulei intr-un tuci adanc, si se adauga 6 cepe taiate solzisori. Adaugam apoi vreo 4 ardei grasi taiati in bucati potrivite. Apoi adaugam carnea de miel si lasam sa se rumeneasca pe toate partile. Curatam vreo sase catei de usturoi , ii zdrobim si ii adaugam peste carne. Adaugam o lingura de boia si putin chimen apoi stingem cu apa. Apa trebuie sa acopere carnea cam cu vreun deget. Mai avem nevoie de vreun kilogram de rosii pe care le taie si le adaugam peste carne. Se fierbe la foc mic vreo ora. Se face un amestec din 200 g de smantana si trei linguri de faina apoi se pune cateva linguri de apa din ceaun. Se amesteca bine, sa nu fie deloc cocoloase si se toarna peste carne. Se condimenteaza dupa gust cu sare , piper si se mai lasa vreo 2-3 minute sa fiarba. Inainte de a fi gata se adauga si niste patrunjel verde tocat.

Separat se fierbe o punga de paste fainoase dupa instructiuni, se scurg si se servesc lang acest gulas de miel. Cam in acelasi mod se procedeaza si cu carnea de vita sau de porc, diferenta consta in durata de fierbere sau legumele asezonate. Binenteles ca ceaunul de porc merge foarte bine cu fasole boabe. Important este sa aveti multa rabdare caci ceaunul delicios se face la foc mic in cateva ore.