Wednesday, June 11, 2014

Idei de aperitive

Poate ca va intrebati ce aperitive ar fi potrivite in cazul unei mese festive. Posibilitatile sunt nenumarate asa ca totul depinde de gustul si timpul fiecaruia. Platoul meu preferat este urmatorul :



Este delicios , arata bine si este foarte usor de preparat. Avem nevoie de sunca felii, maioneza, ardei umpluti cu varza, masline verzi, masline negre ,cascaval, salam italian, ardei , cascaval brie. Felim sunca foarte subtite si o umplem cu o jumatate de lingurita de maioneza. Rulam usor si se prinde ruloul cu o scobitoare. Daca felia de sunca este prea groasa, aceasta se va rupe. Nu puneti o cantitate prea mare de maioneza , deoarece va curge.

Se alege salamul, putin uscat, se feliaza si se aseaza peste felia de salam o felie de cascaval, apoi se indoie usor. Branzeturile si ardeii se taie in forme diverse si armonioase. Se aseaza totul pe un platou , pe margine mezelurile iar in mijloc legumele si pun la rece. In mijlocul platoului , pentru un aspect deosebit se pot aseza niste scobitori colorate.

O alta varianta simpla si eficienta ar fi urmatoarea :




Daca nu consumati carne, urmatoul platou va fi exact pe gustul d-voastra. Este alcatuit din diverse sortimente de branza si cascaval iar ca ornament puteti folosi felii de lamaie.





Pentru pretentiosi recomand o alta varianta. Avem nevoie la baza de o bagheta de paine si crema de branza. Se taie painea in felii subtiri se unge cu branza si apoi exista multiple posibilitati de a umple platoul. Preferatele mele sunt somonul , rosiile , ouale fierte , ridichiile si castravetii. Exista si varianta cand painea se prajeste 10 minute in cuptor. Devine mult mai crocanta.





Cele mai delicioase platouri contin chiftelute si snitele. Snitelele pot si de porc, vita sau piept de pui. Pentru a prepara snitele aveti nevoie de 500 g carne de porc, 4 oua, 100 g faina, sare , piper si ulei. Carnea se taie in felii subtiri si se bate cu ciocanul de snitele. Apoi se condimenteaza cu sare si piper. Ouale se bat bine si se pun intr-un bol adanc, iar faina pe o farfurie plata. Fiecare bucata de carne se trece prin faina , pe ambele parti, apoi prin ou si se prajeste aproximativ 10 minute pe fiecare parte. Se scot pe servetele de hartie ca sa absoarba excesul de grasime. Snitelele umplute cu cascaval, ciuperci si castraveti murati sunt o alternativa excelenta.

Chiftelele pot fi simple, din carne sau din ale ingrediente. Chiftelele de porc se fac astfel: pregatim niste carne tocata , o condimentam cu sare, piper, usturoi granulat si o amestecam cu un ou. Se fierb separat niste cartofi, cam o treime din cantitatea de carne, se racesc apoi se mixeaza si se adauga la amestecul de carne. Se incinge uleiul, se fac bile din carne si se prajesc pe toate partile. La chiftelultele din carne de porc mai putem adauga si ciuperci taiate fin.

Chiftelele din cascaval si cartofi sunt o alta senzatie pentru aperivite. Sunt usoare la stomac si arata senzational. Pentru prepararea lor aveti nevoie de o jumatate de kilogram de cartofi , 200 g cascaval, 2 oua, pesmet, sare , piper. cartofii se curata si se fierb. Dupa ce s-au racit se paseaza. Casvcavalul se rade pe razatoarea mici iar ouale se bat bine. Se amesteca bine toate ingrdedientele , se condimenteaza iar daca compozitia este prea moale adaugam 2 linguri de faina. Formam bilute rotunde, le trecem prin pesmet si le prajim in ulei incins pana prind o culoare aurie.