Saturday, May 31, 2014

Castraveti murati pentru iarna

Cu toate ca castravetii au fost putin in acest an, au fost de nelipsit din camara pentru iarna. Am cules castravetii, asa putin cum au fost, intr-o seara tarziu si i-am terminat destul de rapid.

Ingredinete: castraveti, sare, piper bobe, frunze de hrean, frunze de visin

Folosesc aceasta reteta de cativa ani buni si castravetii au fost intotdeauna buni, acri si tari. Se spala bine borcanele si se pun la uscat. Castravetii se curata de codita , se aleg cei mai mici si mai sanatosi , fara pete. Apoi se spala si se se aseaza in borcane. Printre castraveti se pun frunze de visin si frunze de hrean, apoi se pun boabele de piper.

Se estimeaza cantitatea de apa care este necesara si se pune la fiert impreuna cu sarea. Se calculeaza o lingura plina de sare mare la un litru de apa. Dupa ce a fiert apa si sarea este dizolvata se stinge focul si se lasa cateva minute. Dupa care se toarna in borcane rapid , se infileteaza borcanele tot rapid si se intorc cu gura in jos. Sub borcan se aseaza un cutit pentru a evita spargerea borcanului. Se lasa asa pana se racesc apoi se transporta in beci.

La fel se procedeaza si cu castravetii in otet doar ca la final, inainte de a se infileta borcanele, se pune o lingura de otet iar in apa in care fierbe sarea se adauga si o lingura de zahar.

Reteta de castraveti murati la soare este si mai simpla. Se face saramura si se toarna peste castravetii asezati intr-un vas apoi se pune ceva deasupra, pentru a nu intra insectele si se lasa 2-3 zile la soare, dupa care se pot consuma.


Castraveti bulgaresti


Deoarece am multi musafiri care prefera reteta de castraveti murati a vecinilor bulgari, pun la murat pentru iarna si niste castraveti bulgaresti. Sincer , eu nu prea ma dau in vant dupa ei. Gustul acela dulciu , imi displace. Insa reteta mi se pare la fel de simpla. Spalam niste borcane si le asezam pe masa. In ele cladim castravetii in picioare. La fiecare borcan de castraveti adaugam 3 catei de usturoi intregi,  3-4 felii de ceapa, cateva boabe de piper negru, cateva boabe de mustar,  150 de ml de otet, 1 lingurita de sare si doua lingurile de zahar. Se completeaza cu apa rece pana la gura borcanului(aveti grija ca si castravetii sa nu pluteasca) si se capseaza borcanele. Apoi se dau in dunst 15-20 de minute la cuptor sau pe aragaz. Optional se mai adauga morcovi(sunt dulci) si boabe de struguri verzi. Secretul pastrarii castravetilor este sa nu ajunga lumina la ei.

Ideea ca din ambele retete de castraveti se pot face salate delicioase. Una din preferatele mele este salata de cartofi si sunca. Avem nevoie de un kilogram de cartofi , o jumate de kilogram de sunca presata, 10 castraveti murati, o legatura de ceapa verde, 1 ardei gras, 2 oua fierte, masline negre si vreo 200 g de maioneza.  Cartofii se spala, se fierb in apa cu sare , apoi se lasa sa se raceasca si se taie in felii potrivite. Castravetii murati se taie in rondele si se lasa sa se scurga. Ceapa se taie marunt iar sunca se taie in bucati de 1 cm. Ouale se fierb si se tau in bucati .Se amesteca toate ingredientele, se adauga sare , piper , putin ulei de masline si se pune la rece timp de doua are inainte de servire.

O alta salata este salata cu piept de pui si castraveti murati. Reteta este asemanatoare cu cea de sus, doar ca in loc de sunca se foloseste piept de pui. Si binenteles sa nu uitam de celebra salata de boeuf.