Monday, May 26, 2014

Ingrijirea rosiilor dupa plantare

Tomatele sunt plante care necesita o ingrijire speciala in fiecare etapa , de la plantare pana la culegerea fructului. Eu folosesc proprile seminte pe care le obtin astfel: aleg doar ultimele rosii coapte cam de la mijlocul lunii septembrie, le pun pe un ziar si le las asa pana cand se usuca si atunci culeg semintele pe care iarasi le las la uscat vreo saptamana.

Semintele obtinute le pastrez invelite in ziar, in camara. Pe la inceput lunii aprilie incep plantarea lor in jardiniere. Folosesc intotdeauna pamant special, cumparat , imbogatit cu diversi fertilizatori. Plantez cateva seminte la o distanta de vreo 2 cm, le acopar si le ud bine. rasadurile de rosii se uda regulat cam la vreo doua zile. Atentie cum le udati caci sunt foarte fragile si se rup foarte repede. De asemenea,  aveti grija la schimbul de temperatura, sa nu fie brusc caci se vor ofili.

Pe la inceputul lunii mai, rasadurile vor fi numai bune pentru a fi plantate afara. Varsta minima trebuie sa fie de 6 saptamani. Totusi , prefer sa astept pana la mijlocul lunii mai , dupa data de 15 , pentru a avea mai multa siguranta.

Rasadurile se planteaza pe randuri, la minim 1 m distanta unul fata de altul pentru a putea circula dupa cresterea lor. Distanta intre rasaduri, pe rand, trebuie sa fie de 70-80 cm. eu pun cate doua fire de rosii , caci trebuie legate de pari si astfel este mult mai usor cand folosesti un par la doua fire de rosii.

Rasadurile se planteaza dimineata si ideal ar fi sa nimeriti o zi ploiasa si sa evitati zilele extrem de calduroase. Se sapa o gropa , se pun rasadurile , se acopera cu pamant si se uda din abundeta. Pana se prind rosile, cam o saptamana , trebuie udate in fiecare seara. Dupa ce s-au prins, udatul de rareste cam o data la 5-6 zile.

Pe la inceputul lunii iulie este necesar sa puneti pari langa fiecare fir de rasad pentru ca planta sa aiba sustinere si ca fructele sa creasca frumos in soare.

Plantate de o luna, rosiile in luna iulie, incep sa infloreasca si sa produca fructul. Ele se dezvolta cel mai bine in acesta luna, deci necesita o atentie si o preocupare mai mare. Ele se leaga deja a doua oara pentru a sustine planta care incepe sa creasca viguros. Legaturile nu se fac prea strans pentru a nu traumatiza sau rupe planta. Eu folosesc ata speciala pentru ele , groasa, de culoare rosie sau albastra. Se incearca prinderea tulpinei in zona in care incepe sa se indoaie, precum si a ramurilor secundare. Nu este o problema daca planta este prea inghesuita, deoarece urmeaza copilirea.

 O alta etapa importanta in ingrijirea rosiilor este copilirea lor. Acest proces presupune indepartarea frunzelor de la baza tulpinii spre varf, pentru a permite fructului sa se dezvolte mai bine. Totodata, tomata va avea mai mult soare si se va coace mai repede.

Tomatele se uda regulat, de preferat la trei zile, din abundenta. Spun acest lucru deoarece multi sustin ca este bine sa udam planta la baza iar altii in jurul plantei, deoarece aceasta isi intinde radacinile lateral. Asa ca o cantitate mai mare de apa imbina ambele variante. Ele lucreaza mult si bine si au nevoie, de apa suficienta care sa le permita sa transforme lumina soarelui in energia necesara pentru a dezvolta ramuri si frunze, pentru a inflori, lega si fructifica. Nu udati planta in timpul zilei, cel mai bine se uda seara caci pe durata noptii planta isi va procura cantitatea de apa necesara.

Stropirea plantei se face de asemenea in luna iulie, dar eu o prefer organica.Tomatele sunt plante destul de rezistente iar in cei 5 ani de gradinarit, nu am intalnit nici o problema cu aceste plante. Am insa multi vecini care o stropesc cu piatra vanata sau zeama bordeleza.




Prin luna august , rosiile incep sa se coaca incet si treptat. Incercati sa culegeti rosii de pe fiecare planta, nu doar de la cateva pentru a o stimula ca sa produca mai multe fructe. Pe la inceputul lunii octombrie , va puteti deja culege gogonele pentru murat caci odata cu venirea inghetului, planta se va ofili.