Friday, June 6, 2014

Prajitura cu mere simpla

Sezonul merelor este in toi, gradina este plina de toate soiurile asa ca prajiturile cu mere nu lipsesc de la masa noastra. Cum intotdeauna eu prefer retete simple, astazi va prezint o reteta de prajitura cu mere simpla, delicioasa si foarte aspectoasa.



Ingrediente




500 g faina alba

3 oua

200 g zahar

100 ml ulei

100 ml lapte

1 praf de copt

sare

suc de lamaie



Pentru umplutura

1 kg de mere

200 g zahar



Se incalzeste cuptorul la 170 grade celsius si se tapeza tava cu hartie de copt. Se amesteca ouala cu zaharul, se adauga putina sare , apoi se pune laptele, uleiul si la sfarsit faina si praful de copt. Se amesteca usor cu telul pana se omogenizeaza. Rezulta un aluat putin mai gros ca la clatite. Daca nu curge mai puteti adauga putin lapte sau daca este prea moale mai adaugati putina faina.



Merele se spala, se curata, se scot cotoarele si majoritatea se razuiesc pe razatoarea mica. O parte din ele se taie felii subtiri. Merele razuite se amesteca cu zaharul, daca nu va plac prea dulci , puteti reduce cantitatea de zahar. Se lasa sa se scurga de apa pe care o vor lasa. Se stropesc cu lamaie pentru a nu se innegri.



Mai mult de jumatate din cantitatea de aluat se toarna in tava si se pune in cuptor pentru aproximativ 15 minute. Se face testul cu scobitoarea. Aluatul nu trebuie sa fie complet facut deoarece se mai introduce inca o data in cuptor. Deci atentie sa fie aproape facut ca sa nu se arda apoi, dar nici sa nu fie prea moale. Se scoate si se lasa sa se raceasca aproximativ o jumatate de ora. Se intind merele razuite pe toata suprafata apoi se distribuie merele taite felii pe toata suprafata prajiturii. La final se toarna restul de aluat si se introduce din nou la cuptor. Se mai lasa vreo 20 de minuute , pana se rumeneste. Se scoate si se lasa la racit. Nu taiati inainte sa se raceasca deoarece exista riscul sa se zdrobeasca.



Dupa racire se poate face si o glazura dupa plac. Este o prajitura delicioasa perfecta pentru serile reci. Pentru glazura aveti nevoie de 100 g ciocolata , 100 g zahar, 50 de g de unt, 500 ml lapte, 50 de g de cacao. Se toarna laptele intr-un vas ce se pune la foc iar cand se incalzeste se adauga untul, ciocolata si zaharul. Dupa ce se ia de pe foc se adauga si cacaua. Se amesteca bine si se foloseste doar calda pentru a orna prajitura.


Daca doriti o puteti face si din alt aluat tot din doua parti. Reteta nu este deloc complicata.


Ingrediente : 400 g de faina,  100 g unt, o cutie de 200 g crema de branza dulce cu smantana, 2oua , 1 praf de copt, 150 g zahar , sare, 1 lamaie. Untul se pune sa se topeasca. Lamaia se stoarce si se pastreaza sucul. Faina se pune intr-un bol mare stabil , se adauga ouale , apoi crema de branza , untul moale, zaharul , sarea iar la final plicul de praf de copt stins cu zeama de la lamaia stoarsa. Aluatul nu trebuie sa se lege de maini , iar in acest caz se mai adauga putina faina. Neaparat se lasa sa se odihneasca o jumatate de ora. Acest aluat se imparte in doua , iar in mijlocul sau se pune amestecul de mere rase. Se lasa la cuptor aproximativ trei sferturi de ora. Acest fel de prajitura cu mere se pudreaza cu zahar pudra vanilat.